Larsmo pensionärer r.f.

Hemliga resan 16.11.2021

18.11.2021 kl. 07:37
Tisdagen 16.11   var en spännande dag för de ca 56 st förväntansfyllda Larsmo pensionärer

                                                                                                                                 Hemliga resan 16.11.2021

Tisdagen 16.11   var en spännande dag för de ca 56 st förväntansfyllda Larsmo pensionärer, för det som man väntat på i nästan ett par års tid var på väg att uppfyllas, ingen visst vart (förutom kanske chauffören Greger Lindell hoppeligen  vart hemliga resan bar iväg. Ca 8:00 tiden startade bussen från S-market i Holm och började samla upp resenärerna runt Larsmo, de sista steg på vid busstationen i Jakobstad. Det spekulerades vilt om vart, vi var på väg. Greger försökte underlätta spekulerandet och sa  att vi var på väg till honom,  att han meddelat sin hustru att vi var på kommande alla 56 st på kaffe. Men plötsligt i Kaitsor blev det ”ändrade” planer för nu var vi på väg mot Vörå. Som vöråbo, Greger är, fick vi en rågad dos Vöråkunskap, med ”kryddade” anekdoter om beryktade personer, samt guidning  och upplysning om alla de otaliga byar, som finns i Vörå. Intressant. Så blev det dags att söka sig över språkgränsen och vi anlände till Lillkyro (eller lisskyro), som det lär heta på vörådialekt). Där anslöt sig en kyrodals kännare nämligen Marja Paukkunen, som är auktoriserad guide i Lill-och Storkyro, samt Vasa, och med hennes sakkunniga guidning förflöt resten av dagen.

Vi började med att avnjuta kaffe med dopp, samt besöka ”bleckmuseet”.  Lillkyro är ju känt för sina bleckarbeten i hela Finland. Kyrkan fanns i grannskapet, och vi fick lite historik om den också. Sedan fortsatte färden längs med Kyro älv mot Storkyro och vi fick oss berättade historiska händelser, om bl.a klubbekriget på finska nujasota alltså bondeupproret i slutet av 1500-talet som pågick i ca 2 decennier, och hade förgreningar ända till Pedersöretrakten.

 (enligt wikipedia)Vi fick se och höra om minnesmärken och kyrkor bla gamla kyrkan i gråsten från 1550-talet. Den är en av landskapets viktigaste sevärdheter med sina 114 väggmålningar tyvärr är kyrkan stängd för tillfället men den lär öppnas igen till sommaren. Ett besök rekommenderas. Sedan blev det dags för mat och den avnjöts i hisnande vackra Kalliojärvi nöjescentrum i Orismala, maten var liksom stället delikat. Kan rekommenderas för där finns nånting för alla. Stugor, evenemang, restauranger samt caravan område mm.  Efter den goda lunchen fortsatte färden mot kanske dagens höjdpunkt nämligen Orisberg herrgård, som  är Finlands nordligaste traditionella adelsherrgård med anor från 1600-talet då ett stångjärnbruk grundades där. Bruket det äldsta i Finland blev nedlagt 1900. Gården har varit i mångas ägo men sedan slutet av 1700 talet är släkten Björkenheim ägare, där finns bl a egen kyrka, kklockstapel, en lantbruksskola verkade där mellan åren  1880- 1969  som har utbildat ca 3000 elever. Det lär ha funnits redan på 1800 talet uppemot 100 kor på gården. Idag finns det inga djur, utan det är bara skog- och spannmålbruk som gäller. Som en kuriositet berättades att den konstgjorda flerkilometerlånga sjön på området, gjordes genom utgrävningar med spade och häst, samt fördämningar. Otroligt. Efter lite förseningar (strul med nå gångjärn på bussen) var det dags att börja avrunda dagen vi besökte ännu minnesmärket över slaget vid Napo 1714 som var det stora nordiska krigets sista slagfält. I slaget stupade ca 1500 ryssar, och ca 3000 finländare. Efter det började sedan stora ofreden tidevarv. Minnesmonumentet gjort av Matti Björklund-Vihanti avtäcktes 1920 och invigdes av president Ståhlberg. Efter ännu en liten paus i Tervajoki, fortsatte hemfärden via Smedsby för bussbyte mot Larsmo dit vi  trötta men nöjda anlände ca kl 19.00 fullpräntade med historiska händelser och sevärdheter . Magnifikt. Vi väntar på nästa tur. Tack till Greger Lindell Ingmar Käld och Marja Paukkunen för en historisk, minnesrik dag. Vi som var med.

 

Karl-Johan Forsell

Reseskildrare.

Karl-Johan Forsell sekreterare